19

окт

ribbon

Герхард Майер – Форфелдер е новият Доктор хонорис кауза на университет “Проф. д-р Ас. Златаров”

Почетният президент на Германския футболен съюз и на ФК “Щутгарт” обяви Красимир Балъков за най-добър футболист в историята на немския тим

Публикувано в: Образование;
От: pointburgas

На тържествено заседание на Академичния съвет бургаският университет “Проф. д-р Асен Златаров” удостои със званието Доктор хонорис кауза Герхард Майер – Форфелдер, почетен президент на Германския футболен съюз и на футболен клуб “Щутгард”.
Сред официалните гости бяха областният управител Константин Гребенаров, бургаският кмет Димитър Николов, Михаил Касабов – вицепрезидент на Българския футболен съюз, Митко Събев – председател на СД на “Петрол холдинг” АД и на ПФСК “Черноморец – Бургас”, както и мениджърът на отбора Красимир Балъков.

Решението на Академичния съвет на висшето училище бе обявено от неговия ректор проф. дтн Петко Петков, който връчи регалиите на почетен доктор на Герхард Майер – Форфелдер. Званието му се присъжда за неговата многогодишна активна обществена и хуманитарна дейност, свързана с децата, младежите и спорта.

Господин Герхард Майер – Форфелдер е личност със забележителна професионална кариера, както в политическата и държавната сфера, така и в спортната, и по – конкретно във футболната.

Роден в Манхайм и завършил правното си образование във Фрайбург и Хайделберг, той много скоро след това заема важни държавни постове в различни министерства на Германия. Забележително бързо е израстването му като  държавен управленец и политик от Християндемократическия съюз. През годините е бил  държавен секретар в министерството на финансите, министър на културата и спорта, министър на финансите и министър на спорта.

Кариерата му в областта на футбола започва през 1968 година, когато е избран за член на ръководството на футболния съюз на провинция Баден-Вюртемберг. Следват и други важни спортни постове през годините, когато  през 1992 год. е избран за вицепрезидент, а от 2000 г. и за управляващ президент на Германския футболен съюз.

От 1998 г. Герхард Майер – Форфелдер е член на комисията на УЕФА за професионален футбол, а впоследствие става и Председател на медийната комисия на ФИФА. Той продължава да е член на комисията за статута на играчите на ФИФА.

„Ако още веднъж следвам, бих се заинтересувал от факултета по обществени науки във вашия университет”, посочи в академичното си слово гостът. Той подчерта, че Красимир Балъков, с когото го свързва многогодишно приятелство, е бил най-добрият играч в историята на футболен клуб “Щутгарт”.“Сигурен съм, че вашата красива страна я очаква едно светло бъдеще.”, завърши новообявеният Доктор хонорис кауза на универсиетт “Проф. д-р Асен Златаров”.

По-късно Герхард Майер – Форфелдер и съпругата му Маргит  видяха от ВИП-ложите на стадион “Лазур” домакинската победа на “Черноморец – Бургас” над “Локомотив” /Сф/ с 2:1.


Подобни публикации