4

ное

ribbon

В Бургас стартира национален проект за преодоляване на стреса при учителите

СБУ и университет “Проф. д-р Асен Златаров” са партньори по програмата

Публикувано в: Образование;
От: pointburgas

С участието на над петдесет педагози и директори от Бургас в университет “Проф. д-р Асен Златаров” стартира тридневен семинар за управление на професионалния стрес при учителите. Обучението ще завърши със свидетелство за допълнителна професионална квалификация, а преминалите обучението получават статут на модератори по темите на обучението.
Председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева официално откри начинанието във Факултета по обществени науки на висшето училище.

“Тази програма ще продължи след това в Пловдив, Стара Загора  и всички областни центрове в България. С университета имаме амбицията да осигурим финансиране на програмата по европейските оперативни програми, но средствата ще дойдат най-рано през 2012 година. Ние нямаме време да чакаме защото днес стресът в класната стая, справянето с агресията, насилието, недобрата дисциплина…всичко това влияе пагубно върху здравословното  състояние на учителите.”, подчерта г-жа Такева.

Американско изследване на най-стресовите професии показва, че учителската професия е на първо място, на второ място са авиопилотите.

“В тази връзка направихме една анкета, която обхвана по-голямата част от работещите в системата на образованието в Бургас. И с помощта на преподавателите от университет “Проф. д-р Ас. Златаров” и с помощта на психолози изведохме причините за стреса за различните категории учители. Оказа се, че въпросните причини са съвсем различни при учителите от начален курс, детската градина и съвсем други са в горен курс, което е напълно обяснимо, тъй като те работят с различни по възраст ученици.

Изследванията показват, че в начален курс стресът на учителите идва малко от родителите и повече от учениците. Докато в предучилищната възраст идва по-скоро от родителската общественост.

Колкото по-нагоре в степените отиваме, причините се променят. Например в гимназиите най-стресиращи за учителите са неуточнените неща в образованието, променящите се учебни планове, несигурността за работното място и пр.

Психолози и преподаватели от университета изготвиха критерии и методика за обучението и сме сигурни, че то ще бъде от голяма полза за нашите членове.”, заяви Таня Новакова, секретар на СБУ-Бургас.


Подобни публикации