19

яну

ribbon

Военното обучение се връща в училищата

Публикувано в: Образование;
От: pointburgas

Учениците от 9-ти и 10-ти клас ще бъдат обучавани за задълженията на гражданите във връзка с отбраната, структурата на въоръжените сили и как да действат, ако страната е във военно положение. Те ще имат 10 учебни часа в рамките на часовете на класа.

Това повелява приетият без нито един глас „против” Закон за резерва на въоръжените сили в Комисията по отбрана и външна политика в парламента.
Това е доста добра оценка за качеството на проекта на този закон, заяви военният министър Аню Ангелов. Той е убеден, че ще има предложения между първи и второ четене на закона в пленарна зала, които ще допринесат за още по-високото качество на закона. По думите му още в следващата седмица законът влиза за първо четене в пленарна зала.

Военният министър каза още, че някои депутати искат да се увеличат часовете за военно обучение на учениците. Според него обаче и след разговор с експертите от образователното министерство не е нужно тези часове да се увеличават.

Военното министерство планира тази година да бъдат набрани 300-400 резервисти, като процесът ще започне от втората половина на годината или най-късно в началото на 2013 година.

Планирали сме средства за това, категоричен е Аню Ангелов, който обаче се опасява, че може да има проблем по отношение на изпълнението на тази цел за 300-400 нови резервисти.

Министърът се обяви и за увеличаване на военните учения със съседните ни страни.


Подобни публикации