27

окт

ribbon

Великобритания е най-привлекателна за учене за българите

Публикувано в: Образование;
От: pointburgas

Българските студенти са тези, които най-активно се възползват от пълноправното членство на страната в ЕС и възможностите за образование и достъп до европейски средства. В истински хит и най-предпочитана европейска дестинация се превърна Великобритания, чиито университети преди това не бяха по джоба на българския студент.

В момента над 8 000 българи учат там. Тази учебна година нови 55 са приети в английските топ университети само чрез проекта „Световно образование”.
90 на сто от учещите във Великобритания българи се възползват от възможностите за държавно кредитиране, предоставяни от Студентската агенция за кредитиране (Student Loans Company). При желание от страна на студента тя финансира пълния размер на таксата за следване и осигурява облекчени условия за изплащане. Много българи получават и стипендия за успех, отпускана от самото учебно заведение.
„България е една от страните в ЕС, заедно с Австрия, които са на първо място по брой на студенти, желаещи да учат в чужбина – казва Светлан Данев, координатор на проекта „Световно образование”. – Същевременно обаче тя е на едно от последните места по хора, които реализират това свое желание. На първо място е Германия, където около 18 на сто от студентите реализират желанието си да учат в чужбина. Ð’ България те са около 11 процента.”
Според Данев, цитиран от БНР, проучване сред младите хора показва, че липсата на финанси далеч не е основната причина. На първо място е езиковата бариера. Българските кандидат-студенти нямат достатъчно добро ниво на владеене на чужд език, за да осъществят успешно академично пребиваване в чужбина.”


Подобни публикации