15

мар

ribbon

Бъдещи учени мериха сили в БСУ

Публикувано в: Образование;
От: pointburgas

Сто и петнадесет студенти от четирите факултета на Бургаския свободен университет премериха сили в първия кръг на Конкурса за студентското научно творчество 2013. Разработките на бъдещите специалисти разглеждат водещи обществено–политически, икономически и правни проблеми, а също и приложни проекти в сферата на високите технологии.

Участниците от Центъра по хуманитарни науки представиха изследвания по теми като: образът на протестиращите в социалните мрежи и традиционните медии, разрастващата се пропаст между бедни и богати.
Обективността и търсенето на сензация от традиционните и новите медии, предизвикателствата в образователната система, както и репутацията на България като туристическа дестинация също бяха част от разглежданите проблеми.

Студенти от Центъра по информатика и технически науки представиха интерактивни компютърни програми и мобилни приложения, насочени към свободното време на хората, както и модели, свързани с алтернативни източници на енергия. Демонстриран бе проект за виртуална среда, подпомагаща обучението на студентите.

Моментната финансово-икономическа рамка на България, както и състоянието на международните пазари, бяха водещи акценти в разработките на студенти от Центъра по икономически и управленски науки. Бяха представени още научни разработки за развитието на малкия и среден бизнес, франчайзинг и амбициозен проект за изграждане на университетска виртуална банка.

Участниците от Центъра по юридически науки, разгледаха явления като глобален тероризъм и неговите криминологични аспекти. Основанията за ограничаване и лишаване от родителски права и наследяването при непълно осиновяване бяха други важни проблеми, разисквани на вътрешния кръг на научно творчество.

Бургаският свободен университет отново ще бъде домакин на националния кръг на Студентското научно творчество. Той ще се проведе на 28.03.2013 год. и по традиция събира най-добрите студенти с научни нитереси в България.

Конкурсът се провежда за 15-та поредна година. Той дава възможност на студентите да развият своите аналитични умения и компетенции; да направят своя собствена научна разработка и да имат публикация в специалното издание на конкурса.


Подобни публикации