20

ное

ribbon

Бъдещите медицински сестри с информационен ден за диабета

Публикувано в: Образование;
От: pointburgas

Информационен ден, посветен на диабета, проведоха преподаватели и студенти от специалност „медицинска сестра” към университет „Проф. д-Ñ€ Асен Златаров” – Бургас. Гости на събитието бяха членове на Регионален център „Диабетни грижи”. За успешната съвместна дейност между центъра и преподаватели и студенти от специалността в усилията да се повишава здравната култура на хората с диабет, на екипа от „Диабетни грижи” беше връчен поздравителен адрес.

За да изградят умения за обучение у бъдещите медицински сестри, преподавателите от катедра „Здравни грижи” организират и провеждат информационни дни с активното участие на студентите. И този път студентите направиха презентация за социалното заболяване, изработиха и предложиха на своите колеги от другите специалности във Факултета по обществени науки информационни материали.
За проблема трябва да се говори, защото статистиката посочва, че в България хората с това заболяване са около 500 000, но други 40% не знаят, че са болни. Това означава, че всеки осми у нас е с това заболяване. Проблемът на човека с диабет е не само личен. Това е проблем за неговото семейство и за цялото общество. Последствията на болестта могат да доведат до слепота, хронична бъбречна недостатъчност и хемодиализа, ампутации на крайници, съдови усложнения – инфаркт и инсулт.


Подобни публикации