27

юни

ribbon

Бургаски ученици ще учат в Дегендорф

За четири години ще могат да вземат майсторско свидетелство

Публикувано в: Образование;
От: pointburgas

Бургаски зрелостници от ПГ по туризъм  и  ПГ по механоелектротехника и електроника започнаха интензивен курс на обучение по немски език. Те възнамеряват следващите три години да учат в немския град Дегендорф.

Езиковата подготовка е част от съвместното сътрудничество в сферата на професионалното обучение и образование на бургаски зрелостници в Професионалното училище в немския град Дегендорф.

Предложението наши ученици да  учат в професионалното училище в Дегендорф дойде още в края на миналата година от областния управител на Дегендорф /провинция Бавария/ Кристиан Бернрайтер, който изпрати писмо до кмета на Бургас Димитър Николов. Мотивите за предложението са демографският спад в Германия и много доброто представяне от години на бургаските ученици от ПГТ по време на тримесечните стажове през лятото в Дегендорф.

През януари немска бизнес делегация посети Бургас и договори условията за престоя на бургаските ученици в Германия. През май г-н Бернрайтер и работодатели от Дегендорф се срещнаха с абитуриенти от ПГТ и родителите им, за да им изяснят подробно условията на проекта.

Бургаските младежи ще работят с трудови договори в немски предприятия четири дни седмично и ще учат един ден в професионалното училище. Обучението продължава 3 години и се заплаща от фирмите, които осигуряват практическото обучение. Желаещите могат с още една година обучение да придобият майсторско свидетелство за собствен бизнес по професията. Имат възможност и за обучение във висше училище в Германия. След обучението тези от тях, които искат ще могат да останат да работят там, а тези, които искат да се върнат, ще имат модерно и актуално образование, което само ще бъде от полза на фирмите в региона.


Подобни публикации