3

юли

ribbon

Бургаският университет “Проф. Ас.Златаров” създава здравен факултет

Кмет и областен управител инциират депутатско лоби в подкрепа на начинанието

Публикувано в: Образование;
От: pointburgas

Съвсем реална е възможността още през септември парламентът да одобри създаването на факултет по здравни грижи към най-старото висше училище в Бургас – университет “Проф. Асен Златаров”, потвърди ректорът проф. дтн Петко Петков. В подкрепа на начинанието областният управител Константин Гребенаров и кметът Димитър Николов са поели инициативата всички бургаски депутати да обединят сили в реализацията на идеята.

“Не само в Бургаска област, но и в цяла Югоизточна България има остра нужда от среден медицински персонал и от други специалисти по здравни грижи. Това не е от днес. Преди няколко години се опитахме да създадем университетска болница, имаше инвеститор, но проблеми със собствеността на земята попречиха.
В същото време с големи усилия успяхме да запазим Медицинския колеж към университета. Затова сега много се надяваме избраните от Бургас народни представители от всички партии да подкрепят създаването на факултета”, посочва проф. Петков.

Университетът има отдавна договор, сключен с най-голямото здравно заведение в областта – МБАЛ-Бургас, въз основа на който възпитаниците на Медицинския колеж практикуват в болницата. МБАЛ вече има лиценз за над шестнадесет специалности, по които да обучават медицински кадри, включително и лекари.
“Смятам, че със създаването и на факултета, МБАЛ-Бургас впоследствие може да прерасне в университетска болница. Което пък от своя страна ще донесе полза на града, защото ще подпомогне тук да се задържат на работа повече млади лекари.”, уверен е ректорът, който разчита и на подкрепата на д-р Георги Матев, шеф на МБАЛ и на д-р Георги Паздеров, директор на Регионалната здравна инспекция – Бургас.

Новият факултет ще бъде разположен в третия учебен корпус в кампуса на вуза, чието строителство от години е недовършено поради липса на средства. Според проф. Петков пред финализиране е търгът за препроектиране на пететажната сграда То се налага заради специфични изисквания към обучението на бъдещите медицински сестри, рехабилитатори, помощник-фармацевти и пр. Самото дострояване може да бъде извършено в рамките на не много месеци.
Университетът вече е готов с учебните планове за обучение на бъдещите възпитаници на новия факултет. Вече са подадени и документите за акредитиране на специалностите от професионалното направление, очаква се единствено положителното становище на Народното събрание.


Подобни публикации