4

окт

ribbon

БСУ няма да монтира устройства срещу преписване

Публикувано в: Образование;
От: pointburgas

Бургаският свободен университет се отказа от намерението си да монтира специална апаратура срещу преписвачите. В края на миналата учебна година студенти от специалността “Социални дейности” обявиха кампания срещу преписването. Едно от предложенията на младежите бе в университета да се инсталират заглушители на хендсфри –устройствата, които са най-често срещаните СПС / “специални преписвачески средства”/ в българските университети и училища.

Подобна техника все по-често се използва в родните университети. Още пред две години УНСС оборудва няколко изпитни зали с подобни устройства.

Бургаският свободен университет обаче се отказа от нея, след като съобразителни преподаватели намериха няколко по-прости решения. Едно от тях е квесторите да бъдат въоръжени с  Bluetooth устройства. С тях се подава сигнал, който не заглушава хендсфри-тата, но предизвиква неприятно пищене в слушалката. То служи като предупреждение към преписвачите и ги респектира подобаващи, твърдят от университета.

Опитни преподаватели пък не допускат абсолютно никакви вещи върху и под студентстките банки по време на изпит, освен разпечатани лично от тях тестове. Забранени са всякакви мобилни устройства, конспекти, листи и пр.

Наблюденията показват, че най-често опитите за преписване правят кандидат-студентите и четвърто- и петокурсниците, които имат сериозни изпитания преди дипломирането си.


Подобни публикации