20

ное

ribbon

Британците режат парите на българските студенти

Публикувано в: Образование;
От: pointburgas

Великобритания замрази студентските помощи за българи и румънци, защото броят на студентите от тези страни, кандидатствали за държавна стипендия и студентски заеми, е нараснал много, пишат вестниците на Острова.
Министърът за университетите и науката Дейвид Уилътс заявил, че е преустановил временно отпускането на заеми на студенти от тези две страни след необичайно увеличение на броя студенти, които получават заеми от Компанията за студентски заеми (КСЗ).

При сегашните условия КСЗ отпуска два вида заеми – за университетски такси и за издръжка. Всички граждани на ЕС могат да кандидатстват за заем за покриване на студентски такси.
Тази година около 5500 българи и румънци са получили първа вноска по заеми за издръжка, което е значително увеличение в сравнение с миналата година. Повечето от тези студенти са регистрирани в малки висши учебни заведения, които предлагат по-ниски степени за образование и други неуниверситетски удостоверения за образование.
Ако всеки от тях получи максималните 3354 лири за тази година и 3387 лири за следващата, това ще означава, че им ще бъдат отпуснати общо 18,5 милиона лири, пише “Дейли експрес”, цитиран от “Фокус”.
“След установяването на значителния скок в броя на българи и румънци, които кандидатстват за студентски заеми, от тях е поискано да предоставят допълнителна информация за получаване на заем за издръжка, преди да се отпускат повече държавни средства за тях или учебните им заведения”, заяви Уилетс.
Според някои източници до три четвърти от тези студенти до момента не са могли да докажат, че имат право на заеми, отбелязва изданието.
Очаква се властите да си върнат около 1 милион лири от неотпуснати заеми. Ð’ някои случаи парите ще бъдат възстановени чрез заемите за студентски такси, на които тези студенти продължават да имат право, отбелязва “Дейли телеграф”.


Подобни публикации