12

ное

ribbon

“Киномания 2010” стартира с епоса “Конфуций”

Тазгодишното издание ще предложи силно европейско присъствие

Публикувано в: Култура;
От: pointburgas

Започна 24-то издание на “Киномания”, което ще продължи до 28 ноември в столицата. Организатор е Националният дворец на културата. В артпанорамата зрителите ще имат удоволствието да гледат 72 филма от различни кътчета на света, които идват специално за събитието. Много от тях са носители на награди от фестивали, други са съвсем нови заглавия, има и шедьоври на класиката, информира БНР.

“Киномания” се откри с великолепната китайска филмова фреска “Конфуций”, която пресъздава последните 20-ина години от живота на “мъдреца на мъдреците” в драматичен период от китайската история. Ролята на Конфуций се изпълнява от звездата Чоу Юн-Фат. Лентата е част от силна подборка на азиатско кино. В нея са включени и четири филма на известния корейски режисьор Парк Чан-Уук – романтична комедия и т.нар. “трилогия на отмъщението”, в която той разкрива мотивите на хора, решили да въздават мъст. Сред азиатските филми е и филипинската лента „Екзекуцията” на Брийанте Мендоса, удостоена с наградата за режисура в Кан през миналата година. В София е поканен и филмът на японския режисьор Йоджиро Такита “Последно сбогом” – носител на “Оскар” за чуждоезично заглавие през 2008-а и още 30-ина награди. Зрителите ще имат възможност да видят и три от шедьоврите на Акира Куросава: “Сънища”, съставен от осем завладяващи късометражни истории, както и два исторически епоса: “Размирие” и “Кагемуша: сянката на воина”.

Интересно и многопосочно е европейското присъствие в Киномания. Великобритания представя два научнофантастични филма, две драми и филма за Чарлз Дарвин и неговият епохален труд “Сътворение”.

Италианското кино идва с няколко заглавия. Сред тях е филмът „Баария”, режисиран от Джузепе Торнаторе. Той разкрива съдбата на няколко поколения от сицилианска фамилия, разединени от мафията и комунистическата идея и обединени от необходимостта да оцелеят. Музиката е на Енио Мориконе. Лентата „Аз съм любовта” пък рисува хладната атмосфера на богато семейство на индустриалци в Милано, под чиято повърхност кипят емоции, достойни за гръцка трагедия.

„Фламенко, фламенко” се нарича новият филм на Карлос Саура, в който легендарният испански режисьор 15 години по-късно представя отново фламенкото, но с ново поколение певци, музиканти и танцьори. В създаването на лентата му партнира виртуозът на камерата Виторио Стораро.

Други музикални филми са посветени на пианиста Глен Гулд, певеца Серж Генсбур, тангото, неаполитанската песен, джаза, рок групата “Доорс”… Сред фестивалните хитове са нови филми на Уди Алън, Клинт Истууд, Том Форд, Никита Михалков.

На “Киномания” френското кино представя три творби за деца. Сред тях е “Малкият Никола”, който обаче е подходящ и за възрастни. В „Шпионска афера от Студената война” една от главните роли е поверена на Кустурица.

“Другият Дюма” пък е филм, който разказва за другия живот на този голям автор. Филмът разкрива взаимоотношенията между Дюма и Огюст Маке, който е участвал в писането на прочутите му книги. Ролята на Дюма е поверена на Жерар Депардийо. Големият актьор на френското кино играе в още едно заглавие, включено в програмата – “Трофейна съпруга”.

В документалната подборка на фестивала има ленти, свързани с известни творци на френското кино: Трюфо, Годар, Клузо. И още: интригуващ съвременен прочит на шедьовъра на Рембранд „Нощна стража” от британския режисьор Питър Грийнауей. Детската програма е от 12 заглавия: игрални и анимационни. Със сигурност интересен и за възрастни ще бъде филмът „Тайната на Келтската книга”, в който са смесени фентъзи и келтска митология.


Подобни публикации