12

мар

ribbon

Фолкквартет “Китен” празнува юбилей

Публикувано в: Култура;
От: pointburgas

С голям концерт в събота фолклорен квартет “Китен” ще отбележи своя юбилей. Той е създаден през 2007г. към народно читалище “Свобода 1948” гр. Китен, община Приморско, по повод 75 години от създаване на селището. Негов основател и художествен ръководител е прочутата странджанска народна певица Златка Ставрева.

Квартет “Китен” е носител на почетният знак, почетна грамота и диплом на Старопланински събор ”Балканфолк 2007” – Велико Търново – фестивал номер едно в Европа за традиционни народни изкуства. Художественият ръководител е удостоен със званието “Маестро”. ФК “Китен” е носител на диплом от Ð¥VІІІ-ят МФФ Полша от културен център Горлице, връчен от министъра на културата на Полша”.
През 2008 г. ФК “Китен” участва във фестивала “С България в сърцето”- Каварна, от където също се завърна с диплом. През юни 2010г. при участие в І-вия МФФ „Странджа моя люлчина” – Царево, ФК “Китен”получи специална награда -заснемане на видео клип на музикална компания „Сънрайс-Маринов”.
През месец март 2011г. от НМФК ”Орфеево изворче” – Стара Загора, ФК „Китен” се завърна с престижната награда „Златна лира”. Квартетът взе участие в концерта по повод „Деня на Тракия” на 26.03.2011г. както и в предаването „Песен слънце буди” на радио Стара Загора.
Фолклорен квартет “Китен” е лауреат на Черноморски събор „Евро фолк 2011” Приморско-Китен.
Ð’ състава на ФК “Китен” участват: Калина Иванова, Пепа Пехливанова, Таня Петрова и Роси Георгиева, в съпровод на битов оркестър при народно читалище „Свобода 1948” – Китен, с ръководител Магриот Симеонов.
Целите им са с общи усилия да съхраним народностният фолклор, да продължим традицията на Странджанско-Тракийския край и осигурим приемственост между поколенията. Да създадем интерес и любов към богатото ни фолклорно наследство, което ни е запазило като българи и е нашата положителна атестация пред света.


Подобни публикации