16

дек

ribbon

Филм на Дюлгеров в най-добрите ни ленти

“Козелът” по Радичков бе сниман и в Бургас

Публикувано в: Култура;
От: pointburgas

Филмът “Козелът” на едно от големите имена в нашето кино – бургазлията Георги Дюлгеров намери място в програмата “Десетилетие на българското кино”.
Програмата е включена в извънредния „семестър” на инициативата „София Филм Фест за учащи” и представя най-добрите 34 български игрални филма, произведени в периода 2000 – 2009.

За снимачна площадка на части от “Козелът” бе използвано бургаското пристанище. В снимките взе участие Градския духов оркестър, както и непрофесионални актьори от морския град, оставили мимолетна, но запомняща се и впечатляваща следа със своето екранно присъствие.

Главните роли в лентата са в изпълнение на Иван Бърнев и “българската” американка Анджела Родел .

Докато търсят заровено имане, мъж и жена от различни националности сблъскват в трагикомична схватка културните си предразсъдъци, за да разберат накрая, че породилата се помежду им близост е най-голямото възможно съкровище.

Йордан Радичков, чиято новела е в основата на сценария на последния филм на един от най-обичаните режисьори на българското кино – Георги Дюлгеров, дарява животните с мъдрост, прозрение и доброта. В тази фантастична история козелът е разказвач и герой. Той слиза от небето с мисия да не допусне хората да намерят имане, скрито близо до древно тракийско светилище.

През миналата година именно “Козелът” на Георги Дюлгеров откри „София Филм Фест”.


Подобни публикации