23

авг

ribbon

Украшения от човешки черепи откриха край Каблешково

Публикувано в: Култура;
От: pointburgas

Уникални находки са били открити при разкопките в некропола в местността „Козарева могила” край Каблешково. Сред интересните открития на археолозите са дори бижута направени от човешки черепи. Ð’ некропола са намерени най-ранните останки от прабългари на юг от Балкана. Специалистите предполагат, че тук са погребвали убитите от битките при Ахелой. Открити са и останки от каменно-медната епоха като върхове от копия, стрели, различни кремъчни пластини и доста съдове.

Миналата година бяха открити общо четири гроба. Първите два, на които попадат археолозите са от IV хил. пр. н.е., а останалите от V хил. пр. н.е. – разцвета на енеолита. Този район се причислява към Ñ‚.нар. култура „Варна”, но по погребални обреди доста се различава. Там гробовете са ориентирани север-юг, мъжете са изпънати, жените са свити, докато тук всички са свити, с главата на изток.
Други интересни находки от могилата са изделия и т.нар. рондели /амулети/ от човешки черепи. Според доц. Петя Георгиева, ръководител на разкопките, това не може да се свърже с човекоядство, а е по-скоро ритуал, свързан със специален човек. И четирите рондели са направени от различни части на човешкия череп.


Подобни публикации