24

яну

ribbon

Турска фирма дава 500 000 за банята на Сюлейман I Великолепни край Бургас

Публикувано в: Култура;
От: pointburgas

Утре министърът на културата Вежди Рашидов, кметът на Бургас Димитър Николов и ръководството на „Доуш Холдинг”- Турция, ще подпишат споразумение за съвместна дейност и сътрудничество в областта на опазването и развитието на археологическото наследство на територията на Бургаските минерални бани, част от археологически обект „АКВА КАЛИДЕ – ТЕРМОПОЛИС”.

Още през октомври м.г. Ертан Япаджъ – ръководител проекти в „Доуш Холдинг”, Турция декларира пред българското министерство на културата готовност холдингът да подпомогне безвъзмездно финансово консервацията, реставрацията и социализацията на късноантичната и средновековна структура в част от археологически обект „АКВА КАЛИДЕ – ТЕРМОПОЛИС”, включваща в своята структура и банята на Сюлейман І Великолепни от 16-и век. Размерът на предложената безвъзмездна финансова помощ от „Доуш Холдинг” е 500 хиляди лева.

Поради характера на собствеността върху имота (публична общинска на имота и сградите, и публична държавна върху археологическата субстанция), се прие модел на тристранно сътрудничество между „Доуш холдинг”, Министерство на културата и община Бургас.

Намеренията на Министерството на културата са до пролетта на тази година да се състави подробна програма за всички дейности по проекта и в началото на лятото да започне неговата реализация, съобщи общинският пресцентър.


Подобни публикации