9

фев

ribbon

След бурята край Бургас пак изскочиха римски руини

Публикувано в: Култура;
От: pointburgas

В бургаския квартал Сарафово водната стихия, разразила се в последните два дни, е разкрила останки от римско време, съобщиха от община Бургас. Зидовете от древна сграда са се показали след вчерашната морска стихия непосредствено до почивната военна база. Забелязан е и каменен саркофаг. В района на откритата римска постройка са намерени още и необичайно едри животински кости.

За археологическата находка “помогнало” бурното море, което свлякло част от земната маса в района. Служители на военното министерство се натъкнали на зидовете на римската сграда. Според кмета Димитър Николов, който веднага пристигнал на мястото, на терена освен зидовете ясно се виждала изградената древна канализация, както и части от делви и грънци, се казва още в съобщението.

Новината за разкритите римски руини се оказа, че не е новина, както и че бургаският кмет ще иска пари за разкопки, защото такива и точно за това място вече са отпуснати.
Директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров обясни, че първото разкриване на античните строежи е станало през септември 2011 г. отново след морска буря. Тогава кметът на Община Бургас Димитър Николов пръв съобщил какво са разкрили вълните в почивната станция на военните в базата край Сарафово.
“Двамата ходихме заедно и видяхме, но тогава се подаваше малко, вълните едва бяха докоснали селището в първата есенна буря през септември. Сега вече си личи и сгради се виждали на доста голяма височина се запазили, канализация се е показала, колона със седемредов надпис, който не е разчетен и дано той съдържа името на селището”, каза Божидар Димитров.


Подобни публикации