5

сеп

ribbon

Реликви на Апостола идват в Бургас с холографска изложба

Публикувано в: Култура;
От: pointburgas

Оригинална изложба от холограми на уникални музейни експонати ще гостува в Бургас по повод 126 години от Съединението на България. Експозицията е част от програмата, посветена на празника. Тя ще бъде открита утре от 12.00 часа в Културен център „Морско казино”. Холографската изложба ще остане на разположение на бургазлии цял месец.

Изложбата се състои от 23 отражателни холограми на исторически експонати от Националния исторически музей, Националния археологически музей, Националния военно-исторически музей, Църковния историко-археологически музей и регионалните исторически музеи във Враца, Ловеч и Разград. Представени са обекти на античната бронзова пластика от края на VII и VI в. пр. Христа, образци от Панагюрското и Рогозенското съкровища, църковна утвар и реликви на Васил Левски.
За създаване на холограмите от настоящата изложба са използвани записи с лазерна светлина директно от оригиналните предмети. Те са изработени в Българската академия на науките за периода от 1981 г. до сега. За записа на холограмите са използвани разработените в БАН висококачествени сребърно – халогенидни светочувствителни материали, сравними с най-добрите световни образци.
Холографските копия на музейни експонати се използват за научни изследвания, популяризиране на културното и историческо наследство и от частни колекционери без риск за оригиналите.


Подобни публикации