9

фев

ribbon

Общинското кино в Бургас стартира със “София филм фест на брега”

Публикувано в: Култура;
От: pointburgas

Знаменитият Хю Хъдсън – режисьор на филма “Огнени колесници” се очаква на 10-то юбилейно издание на “София филм фест на брега”.Фестивалът ще се проведе от 15 до 23 март в драматичен театър “Адриана Будевска”.Той се организира от “Арт фест”, сдружение “На брега” с финансовата подкрепа на община Бургас.

“Имаме уверението на директора на фестивала Стефан Китанов, че ако Хъдсън
дойде в София, ще отскочи и до Бургас”, заяви професор Георги Дюлгеров на първата пресконференция за предстоящото издание на феста в града. Новото тази година ще е мястото, където ще се проведе той – в двете зали на драматичен театър “Адриана Будевска”. Общината осигури средства за закупуване на машини, които са монтирани специално за фестивала.
“Първата проба ще направим на 28-ми февруари с прожекция от 17.00 часа”, каза директорът на театъра Борислав Чакринов. Ð’ процес на шиене са и 26-те калъфи с имената на ктиторите на общинското кино. Сред тях са кметът Димитър Николов, проф. Георги Дюлгеров, Анна Ковачева, Александра Ингилизова, Маруся Любчева, Стефан Цинцарски, Бетина Пирева, Георги Шолев, Стефан Китанов, Камен Калев и други. Калъфите, ушити от червено кадифе и извезани в жълто имена, ще бъдат поставени на 26 седалки в театъра по време на фестивала и всеки път, когато там се прожектират филми. “Всеки стол е откупен от ктитора за сумата от 250 лева, която влиза по сметката на сдружение “На брега” и ще отиде за прояви, свързани с киното”, подчерта Йорданка Ингилизова, организатор на фестивала в Бургас.

Двайсет филма са включени в програмата на десетото издание на “София филм фест на брега”. Осемнайсет ще бъдат в конкурсната програма и ще се оценяват от жури и публика. Два от тях ще получат статуетката “Сребриста чайка”. Едната ще бъде връчена от общината, а носителят на другата ще бъде определен от зрителския вот.
И тази година ще бъдат показани късометражни филми от програмата “Джеймисън”. Победителят ще получи наградата на областния управител – логистична подкрепа, при снимане на първия си пълнометражен филм на територията на областта.
Сред заглавията, включени в предварителната програма, са “Аве” на Константин Божанов, “Цахес” на Анри Кулев, “Миграцията на паламуда” на Людмил Тодоров, иранският филм “Раздяла”, “Хавър”на известния финландски режисьор Аки Каурисмаки, “Имало едно време в Анадола” и други.
Билетите ще са на цена от 5,6 и 7 лева. Карта от 10 билета ще се продава за 50 лева, а от 20 билета за 100 лева. Всеки, закупил поне 10 билета, ще получи бонус – ваучер.


Подобни публикации