21

яну

ribbon

Най-възрастният български фотограф гостува в Бургас

Публикувано в: Култура;
От: pointburgas

Доайенът на българската фотография – Недко Недев ще представи своята изложба във фотография в Галерия „13-то стъпало” в четвъртък, съвместно с известния фотограф Златко Латев. Колекцията е предоставена с любезното съдействие на Фотоакадемия и Международния месец на фотографията. Почетен гост на събитието ще бъде Гаро Кешишян

85-годишния доайен на българската фотография е роден на 14.02.1928 г. в гр. Първомай. Работил в театъра на Димитровград, а след това в ДО Българска фотография и там е до пенсионирането си. Първата си самостоятелна изложба прави през 1955г. Творбите му са представяни в София, Пловдив, Бургас, Благоевград, Казанлък, както и в Румъния, Унгария, Турция и вече бившите СССР (Съветски съюз) и Чехословакия. Носител е на златен, сребърен и бронзови медали на FIAP. През 1970г. защитава званието фотограф художник. През 2008г. Недко Недев става първият носител на учредения от НСФА плакет на името на Янка Кюркчиева за принос в развитието на фотографията в България.
Работи в почти всички фотографски жанрове – реклама, театър, естрада (години наред е снимал Златният Орфей – международен фестивал на българската забавна песен), пейзаж. Любимият му жанр е портретът.


Подобни публикации