3

сеп

ribbon

Наградата “Емил Чакъров” отива при проф. Румен Цонев

Публикувано в: Култура;
От: pointburgas

Румен Цонев е вторият носител на престижната награда, учредена от община Бургас в чест на диригента Емил Чакъров. Официалната церемония по връчване на приза ще се състои на 4 септември от 21:00 часа в Летния театър. Номинацията е издигната от Черноморска асоциация на жените – Бургас, а наградата ще връчи именитият цигулар и първи неин носител Минчо Минчев.

След церемонията петото издание на фестивала “Бургаски музикални празници – Емил Чакъров ” 2012, организирано от Държавна опера – Бургас и община Бургас, ще бъде закрито с премиерната за града оперета „Царицата на Чардаша“ на Имре Калман.

Проф. Румен Цонев е бургазлия, изтъкнат композитор на театрална и филмова музика, ръководител на департамент „Театър” в Нов български университет. Автор на музиката за над 200 театрални спектакъла, играни на четири континента, към игрални и документални филми, както и на произведения за музикален театър.
Доктор е на Сорбоната и гостуващ професор в Националната консерватория за драматично изкуство в Париж, Лионската консерватория, Консерваторията за полифонична музика в гр.Тур, както и в Кралския колеж за музика, Лондон.
Основател и главен диригент на Френския вокален ансамбъл за православна музика. Музикален директор на АТЕМ (Ателие за театър и музика) Париж – най-големият център за музикален театър в Европа.
За изключителните си постижения в музикалното изкуство в национален и световен мащаб проф.Румен Цонев е многократен носител на наградите „Икар“ и „Аскер“, носител е и на «Златното перо» за принос към българската култура. Лауреат е на Международния театрален фестивал в Нюкасъл, Англия, на Международния Фринч фестивал в Едмонтън, Канада и на Световния театрален фестивал в Ноксвил, САЩ. През 2000 година в Стокхолм става единственият чуждестранен творец, удостоен с престижната награда „Бергман“.
През 2010 г. получава «Икар» за цялостен принос към българския театър. Същата година става почетен гражданин на Бургас.

 

Снимка Зина Соколова


Подобни публикации