10

окт

ribbon

„Музикалният Бургас“ с пореден концерт

Публикувано в: Култура;
От: pointburgas

Четвъртият пореден концерт от програмата на фестивала за класическа музика „Музикалният Бургас“ ще се проведе тази събота, 13 октомври, от 18.00 часа в Бургаска художествена галерия „Петко Задгорски“. Участници в октомврийското издание на събитието, представящо бургаски музикални семейства и техни приятели, са цигуларите Ваня Златева и Стефан Караиванов.

На сцената с тях ще излязат още Добриана Добрева – виолончело, Христо Белчев – цигулка и Смилена Смилкова – пиано. В подготвения за концерта репертоар са включени произведения на едни от най-популярните композитори на класическа музика – Бах, Шуман, Шуберт, Дворжак, Шостакович.

Ваня Златева завършва средно музикално образование в СМУ – Бургас, а висше – в БДК – София при проф. Михаил Балкански. Веднага след завършването си кандидатства и е одобрена за концертмайстор на Бургаската филхармония от тогавашния главен диригент Иван Вульпе. Свири с всички изявени български диригенти като концертмайстор и като солист. Едновременно с оркестровата дейност развива и педагогическа – като лектор в СМУ „Проф. П. Владигеров“ – Бургас, където преподава цигулка, камерна музика и оркестрови трудности. Участва в камерни формации и развива активна концертна дейност.

Стефан Караиванов завършва оперно-симфонично дирижиране в НМА ”Проф.Панчо Владигеров”, в класа на проф. Пламен Джуров, както и магистратура по оркестрово и хорово дирижиране в НБУ при маестро Веселин Байчев. Реализирал е многобройни концерти и диригентски гастроли в различни градове в страната, сред които Шумен, Разград, Сливен, Враца, Бургас и др.

Концертите, включени в програмата на „Музикалният Бургас“ ще продължат през ноември и декември. Идеята на проекта е да покаже музикалния потенциал на града в сферата на класическата музика и да поощри предаването и развиването на творческия талант на следващите поколения.
Фестивалът е в подкрепа на кандидатурата на Бургас за Европейска столица на културата 2019.


Подобни публикации