19

окт

ribbon

Джулиан Барнс е носителят на наградата “Ман Букър” за 2011

Публикувано в: Култура;
От: pointburgas

Британският писател Джулиан Барнс е тазгодишният носител на наградата “Ман Букър” за творбата си “Смисълът на един край”, съобщи Ройтерс.
В краткия списък на претендентите за наградата тази година той бе включен за четвърти път, но досега не беше печелил отличието.
Литературната награда “Букър” се присъжда ежегодно от 1969 г. за роман, написан на английски от гражданин на Великобритания, Ирландия и страните от британската Общност на нациите.

През 2002 г. неин спонсор става финансовият конгломерат “Ман груп”, който я преименува на “Ман Букър”. Наградата “Ман Букър” се съпътства от чек за 50 000 британски лири.

Ð’ краткия списък тази година освен Барнс присъстваха също двама дебютанти – Стивън Келман (“Развален английски”) и А. Д. Милър (“Кокичета”), двама канадци – Патрик де Уит (“Сестрите братя”) и Еси Едугян (“Нечистокръвен блус”), както и Каръл Бърч “Менажерията на Джамрач”.

Джулиан Барнс е определян като един от “златната тройка” на съвременната британска проза, заедно с Мартин Еймис и Иън Макюън, виден представител на постмодернизма.

Роден е през 1946 г., възпитаник на Оксфорд. Той е и лексикограф, литературен, телевизионен и кулинарен критик, есеист, преводач от френски. Кавалер е на френския Орден за литература и изкуство. Придобива световна слава с “Папагалът на Флобер”, който излиза през 1984 г.

Барнс е добре известен на българските читатели. През 1990 г. посещава България, а през 1992 г. пише “Бодливо свинче”. Сюжетът на романа е процесът срещу един източноевропейски диктатор (не е казано от коя страна, но е базирана предимно на наблюдения от България и процеса срещу Тодор Живков) и събитията след 1989 г., отбелязва БТА.

На български език освен “Бодливо свинче” са преведени “Папагалът на Флобер”, “Лимони на масата”, “История на света в 10 и половина глави”, “Пулс”, “Няма нищо страшно”, “Артър и Джордж”.


Подобни публикации