25

юни

ribbon

Вълшебство от пясък отново в Бургас

Публикувано в: Култура;
От: pointburgas

Вълшебен свят от пясък изникна до морето в Бургас. Мястото е добре познато на всички в последните пет години – парк „Езеро” до Конната база. Негови обитатели вече са любимите на малки и големи анимационни и приказни герои Бъгс Бъни, Тазманинският дявол, Рататуй, Красавицата и Звярът, Симба, Немо, Пепеляшка, Мечо Пух, Хелбой и много др. Под сръчните ръце на скулптори от 9 държави над 3 500 тона пясък са превърнати във внушителни фигури на герои от най-популярните и обичани анимационни и игрални филми.

Децата ще могат да видят отблизо до своите любими герои, а родителите им да си спомнят за своето детство. Това е идеята на тазгодишното издание на Фестивала на пясъчните фигури у нас, чиито организатор е община Бургас“, сподели на пресконференция Димитър Маджаров – директор на ОП „Летен театър, фестивали и концерти“. Той допълни, че първоначалната идея на фестивала – създаване на наша, българска школа и традиции в това направление на изкуството, вече се реализира в пълна степен.

Десет от общо 18-те скулптори тази година са български творци. Това са Георги Златев, Ани Златева, Огнян Петков, Петър Петров, Живко Дончев, Явор Пенев, Атанас Стоянов и Добрин Вътев. Някои от тях са участвали и предни години, а други са от първите престрашили се да ваят фигури от пясък в Бургас.
Международното участие също е представено много силно. За да покажат майсторски умения и сътворят любимите детски герои в Бургас са скулптори от Австралия, Италия, Холандия, Чехия, Португалия, Украйна, Русия и Полша.
18 скулптури ще видят от 2 юли жителите и гостите на града в петото издание на пясъчния фестивал, най-високата от които е внушителен 7 – метров средновековен замък, дело на скулптори от Португалия и Австралия.


Подобни публикации