29

дек

ribbon

Великата Калас не се е самоубила

Певицата страдала от рядко срещано заболяване

Публикувано в: Култура;
От: pointburgas

Едно изследване на университета в Болоня е на път да промени изцяло отношението към световноизвестното сопрано Мария Калас. Според него певицата е страдала от много рядко заболяване на гласните струни, а не от всеизвестните капризи на оперните диви.

Професорите Франко Фуси и Нико Паолило са изследвали записи на известната певица и промените в гласа й през последните 18 години от нейния живот с помощта на най-съвременната технология и са стигнали до извода, че Мария Калас е страдала от едно много рядко заболяване, което засяга мускулите и тъканите. Дългогодишният прием на кортизон, който се използва за симптоматичното лечение на заболяването изглежда,че е причинил преждевременната смърт на световноизвестната певица, пише GRReporter, цитиран от агенция КРОСС.

Според изследването на двамата професори прочутото сопрано Мария Калас е била болна от дерматомиозит – една болест, която засяга мускулите и тъканите, включително и тези на ларинкса.

Доктор Франко Фуси подчертава, че заболяването се лекува с кортизон и имунопресивни медикаменти, които обаче могат да причинят сърдечна недостатъчност. Според официалната медицинска експертиза Мария Калас е починала от спиране на сърдечната дейност.


Подобни публикации