28

май

ribbon

Антична църква откриха археолози край Сарафово

Публикувано в: Култура;
От: pointburgas

Христянски храм, строен през късната античност, намериха археолози по време на разкопки край Сарафово. От началото на май, екипът ръководен от доц. д-р Людмил Вагалински, директор на Националния археологически институт с музей при БАН проучва римските находки край бургаския квартал, които морето разкри през февруари, предаде Дарик.

Първите хипотези за намерената сградна конструкция и плоските камъни пред нея бяха свързани с наличието на пристанище в тази част на залива, където кораби са разтоварвали многобройните посетители на известните бургаски минерални бани – Акве Калиде (Термополис). По-късно археолозите допуснаха, че е възможно да е съществувал и римски град със съответните стратегически за мястото функции.

Проучванията обаче говорят за малък християнски храм от масивен градеж, който е оцелял през вековете. “Категорично можем да кажем, че става дума за малка църква или параклис. Първоначалната датировка на сградата е IV-VI век”, коментира доц.д-Ñ€ Людмил Вагалински. По думите му изследвания до момента отхвърлят по категоричен начин тезата, че на мястото е имало градско образувание.


Подобни публикации