27

яну

ribbon

“НЕ” НА КОНТРОЛА В ИНТЕРНЕТ!

ОТКРИТО ПИСМО от AСОЦИАЦИЯ НА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ НА ТЕЛЕКОМУНИКАЦИОННИ И ИНТЕРНЕТ УСЛУГИ

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Много тихо и в България се опитаха да прокарат АСТА , без много шум и май успяват … в българските медии не се споменава почти нищо.
На 26 януари в Токио 22 държави от ЕС, включително България, са подписали търговското споразумение за борба с фалшифицирането(АСТА). Пет държави от ЕС не са подписали: Кипър, Германия, Естония, Холандия и Словакия. Споразумението е подписано и за ЕС, но процедурата продължава в Европейския парламент, засега в комисиите. Пленарният вот в Европейския парламент се очаква през юни 2012 г.

Миналата седмица, 3 милиона от нас отблъснаха опита за посегателство на Съединените щати над свободата на нашия Интернет!
Сега пред нас се изправя една още по – голяма заплаха и глобалното движение за онлайн свобода е напълно готова да я потуши за добро.

„Всяка страна може да предостави в съответствие със своите законови и подзаконови актове на своите компетентни органи правомощията да наредят на онлайн доставчик на услуги да разкрие на притежателя на права достатъчно информация, за да се идентифицира абонатът, който извършва нарушение”, пише в текста.

Съдът на ЕС се произнесе, че филтрирането на онлайн съдържанието не е в съответствие с европейското право. Дело С-70/1024 от ноември 2011 година на Съда на Европейския съюз в Люксембург определи като нарушение на европейското право на защита на личните данни и правото на свобода, да се разпространява информация в Интернет и да се контролира съдържанието в мрежата.

Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA) – Глобално търговско споразумение за борба с фалшифицирането – би могло да позволи на корпорациите да цензурират Интернет. Уговорено в тайна от малък брой богати държави и корпорации със силно влияние то ще създаде един нов и прикрит орган за борба с плагиатството, за да се позволи на частните интереси да контролират всичко, което ние правим онлайн и да ни бъдат налагани солидни санкции – дори затвор – за хора, които според тях са навредили на бизнеса им.
Точно сега Европа решава дали да ратифицира /приеме/ ACTA – и без участието на Европейския съюз. Но тази глобална атака срещу свободата на Интернет ще се срине. Ние знаем, че ЕС се противопостави на ACTA преди, но някои от членовете на Парламента се колебаят – затова нека да им дадем тласъка, от който те се нуждаят, за да отхвърлят договора. Подпишете петицията – ние ще я внесем по грандиозен начин в Брюксел, когато достигнем 500 000 подписи.

Източник – http://www.avaaz.org/en/eu_save_the_internet/?cl=1530856493&v=12245


Подобни публикации