5

апр

ribbon

“Белене” взе главата на шефа на НЕК

Министър Трайков уволнил Красимир Първанов заради подписано споразумение за АЕЦ-а

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков е уволнил шефа на НЕК Красимир Първанов, защото подписал неизгодно споразумение с руската страна за АЕЦ Белене. Министър Трайков щял да поиска от премиера Борисов, за да го помоли да сезира ДАНС за действията на Първанов, предадоха няколко електронни медии

По-рано днес стана ясно, че представители на руската компания “Атомстройекспорт” и Националната електрическа компания на България  са “успели  да съгласуват позициите си по бъдещия проект на АЕЦ “Белене”,според съобщението на кореспондент на ИТАР-ТАСС в посолството на Руската федерация в България.

Според получената информация, днес е подписано тримесечно споразумение (допълнение номер 12 към контракта от 2006 година), даващо право за продължаване на работите по контракта. Освен това, през този срок следва да се съгласуват всички други спорни въпроси, свързани с АЕЦ “Белене”, в това число и допълнителните мерки за безопасност в експлоатирането на АЕЦ, стойността на проекта и други.

Второ споразумение обаче, подписано от Красимир Първанов, задължава страната ни до 1 юли 2011 г. България се задължава да парафира окончателен договор за изграждане на АЕЦ “Белене”.


Подобни публикации