20

сеп

ribbon

“Алма тур” обявява фалит

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Всички дружества от групата на „Алма тур” са в процедура по несъстоятелност от днес, съобщиха осведомени източници за Информационна агенция „София прес”. Днес сутринта дружеството е внесло в съда документи за обявяване на фалит.

Съгласно закона, основният дал от активите ще бъде придобит от най-големия кредитор на дружеството. В случая това е банка ЦКБ, в която „Алма тур” АД е заложило всичките си активи срещу кредит от 26 млн. лв. Сред кредиторите на дружеството са и други копании, собственост на групировката – ЗД „Армеец”, „България  ер”. В залога са вписани дори мобилните телефони и принтерите, купувани от дружеството преди септември 2010 г.

Сред активите на „Алма тур” са хотели по Черноморието, луксозния хотел „Тамплиер” в Банско, както и собственост в няколко държави, където „Алма тур”  има собствени представителства.

Атаката срещу голямата туристическа компания  започна в края на туристическия сезон с отказа от „България ЕР” да превози по няколко дестинации, предимно към Русия, туристи, докарани у нас  чрез  „Алма тур”  и нейни партньори в чужбина.  Още в началото бе ясно, че това е  форма на атака чрез търговски спор и желание на голяма компания за придобие мрежата на по-малка като я дискредитира напълно. Държавата в случая само маркираше намеса, въпреки че съвсем естествено бе по силите й да потуши скандала още в зародиш и да си търси плащанията после в преки преговори. И да предотврати международния скандал, който смрази туристическия имидж  на България.


Подобни публикации