28

юни

ribbon

Ще изпитват лекарства върху хора и извън болниците

Това предвижда промяна в Закона за лекарствените продукти

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Да се разреши провеждането на клинични изпитвания върху хора в медицинските или дентални центрове, предвиждат промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Според сега действащия закон това е забранено, като клинични изпитвания могат да се извършват само в лечебни заведения за болнична помощ и ДКЦ-та, съобщи Дарик.

Според председателя на БЛС д-р Цветан Райчинов обаче медицинските центрове не разполагат с необходимия квалифициран персонал и техника, с която могат безопасно да се извършват клинични изпитвания върху хора. От Центъра за защита правата в здравеопазването смятат, че закона не защитава добре правата на хората, участващи в такива проучвания. Причината е, че тези пациенти нямат застраховка, която да покрие евентуалните неблагоприятни последици които могат да настъпят вследствие на такова проучване.

Около 9500 пациенти годишно участват в клинични изпитвания в България, съобщи за Дарик д-Ñ€ Елена Батурова – началник отдел „Контрол на клиничните изпитвания” в Изпълнителната агенция по лекарствата. Тя уточни, че това е заявената бройка на пациенти от фирмите, възложители на клиничните изпитвания. По думите й, обаче в процеса на проучването фирмата може да не намери достатъчно пациенти и най- вероятно броят на участвалите пациенти в клинични изпитвания е по-малък.


Подобни публикации