17

май

ribbon

Чудотворната икона от Несебър се връща у дома

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Ð’ църквата „Св. Успение Богородично” в Несебър утре от Гърция ще се завърне чудотворната икона „Св. Богородица – Владетелка на живота”, която ще бъде тържествено посрещната пред портите на стария град от 19.00 ч.  Това е една от най-ранните несебърски икони, датираща от XIII в., която замина за Гърция в началото на месец май.

Преди четири години, водени от носталгия по Несебър и неговите духовни светини и ценности, гръцки изселници от града отправят поканата за гостуване на иконата на Божията майка в Нова Месамбрия. Според спогодбата „Калфов – Политис”, подписана през 1924 г., на българското малцинство в Гърция и на гръцкото малцинство в България се осигуряват национални и културни права, което става предпоставка гръцкото население от Несебър да замине за Гърция и близо до Солун да основе град, който да им напомня за предишния им дом. Селището носи името Нова Месамбрия, а жителите му създават храмове, подобни на несебърските.

На 4 май чудодейната икона на Несебър е официално посрещната с изключителни почести и благоговение през целия си път от границата на Гърция  до Нова Месамбрия. Това е първото излизане на икона от България като духовна светиня, а не като произведение на изкуството, с което Несебър разкрива част от своята многоликост. Той е не само полуостров за романтични разходки и магично място, докосващо морето, но и град с висок емоционален и духовен заряд, съхранил през вековете множество църковни храмове и икони – предпоставка за  развитие на поклоннически туризъм.


Подобни публикации