9

фев

ribbon

Четвърт милион български жени са насилвани

Жертвите не се доверяват на полицията и съдебната система

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Близо 250-260 хиляди жени или 8-10% от българските жени са сексуално насилвани, сочи изследване на “Алфа рисърч”. Изследването е направено сред пълнолетните жени, уточни директорът на агенцията Геновева Петрова, предаде vsekiden.com.
Близо 4 % от изследваните признават, че са ставали жертва на сексуално насилие, но заради страх, срам и изкривено чувство за вина голяма част от жените не споделят преживяванията си. 29% от изследваните посочват, че познават жена, станала жертва на насилник.

79% смятат припознават сексуалното насилие в опит за изнасилване или изнасилване, 67% го определят като трафик на жени с цел сексуална експлоатация, а 57% – в домашното насилие. Тревожна тенденция сочи, че по-малко от 1/3 от жените съобщават в полицията за посегателство спрямо тях или споделят на близките си. Като причина за мълчанието на жертвите от “Алфа рисърч” посочват, че често насилникът е в дома – баща, съпруг, друг роднина или познат. Нищожно малък е и процентът на осъдените за сексуално посегателство.

Като рискови зони, в който има опасност да станат жертва на сексуално насилие, жените посочват публичните места, дома и работната обстановка. Основната причина за упражняване на сексуално насилие върху жените е злоупотребата с алкохол или наркотици, посочват анкетираните. Този отговор е посочен от 81.7% от жените.

Следват психическите отклонения, бедността и социалната изолация на насилниците, ниското образование и импотентност и невъзможност за нормална възбуда при мъжа.

80% от жените смятат, че мерките за предотвратяване на този вид насилие не са достатъчни, а доверието към институциите, занимаващи се с проблема е ниско, сочи проучването. Над половината от анкетираните имат най-голямо доверие в неправителствените организации, ангажирани с помощ към жертвите на насилници. Отношението към МВР обаче е силно поляризирано, а жените-жертви рядко се доверяват на полицията. На последно място по доверие традиционно е съдебната система.


Подобни публикации