10

фев

ribbon

Царско погребение търси археолог във Велико Търново

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Царски гроб ще бъде разкрит във Велико Търново. Това очаква археологът проф. Николай Овчаров. Според него блясъкът на старата столица се е запазил и по време на турското робство. За това свидетелстват нови открития в Асеневия квартал на старопрестолния град и църквата “Св. Св. Петър и Павел”. Находките бяха представени от проф. Овчаров, който подбра няколко от намерените стотици предмети от злато и сребро от бита на българските боляри.

В некропола на църквата, датиран между 13 и 18 в, археолозите намират много накити и части от предмета на бита, които показват, че във Велико Търново е имало заможни граждани и след превземането му от турците.

Сред най-важните находки, открити от археолозите през миналата година, са златно съкровище от 7 монети, сребърни пръстени, женска златна обеца с двуглави орли, прешлен за вретено от сребро с позлата, 23-каратова златна халка и други.

Според проф. Овчаров златното съкровище е най-голямото, откривано досега на територията на старата българска столица. Византийските монети, перпери, са били с огромно състояние и вероятно са закопани и скрити от български аристократ по време на размириците след смъртта на цар Иван Асен I. Женската златна обеца е принадлежала на родственица на цар Иван Шишман. Подобни са открити в Скопие и Силистра.

Находки от 13 в. и 14 в. пък показват навлизането на западни символи сред българските боляри. Ð’ храма “Св. Св. Петър и Павел” е служил и патриарх Евтимий.


Подобни публикации