15

фев

ribbon

Хотелиери не искат туристически данък

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Асоциацията за алтернативен туризъм поиска мораториум върху туристическия данък, съобщи БНР. Според нейния председател Любомир Попйорданов, целият хотелиерски бизнес ще пострада от този налог. Огранизацията представлява предимно дребния семеен бизнес с къщи за гости.

20 на сто от този тип малки хотели, които са предимно една и две звезди, ще фалират след необмисления данък, а огромната част от останалите ще преминат в сивия сектор, прогнозираха от асоциацията.

Според повечето от представителите на бизнеса, данъкът върху туристическата услуга няма да постигне своите цели, нито ще повиши събираемостта в общините.

Налогът има повече дефекти, отколкото ефекти и финансовото министерство трябва да го преразгледа, смята Попйорданов.

По изчисления на бизнеса една къща за гости, която обикновено има 6 стаи и е регистрирана в най-ниската категория ще плаща около 800 лева годишно, ако общината е приела най-ниската ставка, при заетост само за няколко месеца в годината. Същият проблем ще имат и сезонните хотели. Затова от бранша предлагат да се въведе деференциация на данъка в зависимост от това дали хотелът е целогодишен или сезонен. Финансовият министър Симеон Дянков, обаче, допуска евентуални данъчни промени едва с новия бюджет.


Подобни публикации