10

дек

ribbon

Фукаме се със суперкомпютъра

Имал много разнообразен софтуер за изследвания в химията, генетиката и екологията

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Българският суперкомпютър влезе в световния топ 10 с разнообразните си програми, които позволяват използването му за различни научни изследвания, бе обявено на регионалната конференция в София “Суперкомпютрите – нови предизвикателства за науката и индустрията”.
Комплексът на този суперкомпютър в София се нарежда сред първите десет в света по разнообразни софтуерни приложения в няколко области, като молекулярна динамика, квантова химия, геномика, екология, биоинформатика и други. Програмите са разработени от български научни екипи.
В използването на ресурсите България работи в тясно сътрудничество с екипи от Германия, Швейцария, Великобритания, Франция, Холандия, САЩ.
„В момента суперкомпютърът се използва ефективно и към ноември 2010 година има 90 потребители от научни организации и университети”, подчерта зам.-министърът на транспорта и и информационните технологии Първан Русинов.
Българският суперкомпютър IBM Blue Gene/P, се “появи” на бял свят през септември 2008 г. Суперкомпютърът бе подслонен от (вече закритата) Държавна агенция за информационни технологии и съобщения. Linux-базираната система съдържа 8192 микропроцесора и е с производителност от 23,42 терафлопса, припомня technews.bg
Според изданието през есента на 2008 българският изчислителен гигант действително е бил сред стоте най-производителни машини в света. Малко повече от година по-късно, обаче, родната система вече е извън списъка на 500-те най-мощни компютъра в света.


Подобни публикации