17

юли

ribbon

Търговците надували с 45% цената на хляба

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Да се намали търговската надценка за хляба, която в момента е между 40 и 45%. За това настояват хлебопроизводителите, които след поскъпването на електроенергията от 1 юли ще отчетат сериозни загуби в сектора. Това коментира за Дарик председателят на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България и на Консултативния съвет по зърното Мариана Кукушева. Според нея в момента пред производителите стоят два варианта за оцеляване. Първият е да намалят грамажа на хляба, вторият – да се намали надценка за хляба в големите търговски вериги.

„Трудно бихме могли да предвидим какво ще се случи. Едно е факт – всеки производители сам за себе си ще се опита да оцелее на пазара. Най-вероятно това оцеляване да е сведено до две възможности – или до намаляване на грамажа на хляба, или до опит да будим търговците хлябът максимално да бъде придружаван от 40-45 процента търговска надценка. Такава надценка е трудно постижима в луксозните стоки и е невъзможна и необяснима за най-бързо оборотната стока в България, какъвто е хлябът”, каза тя. Кукушева допълни, че е крайно време това да се случи. Тя отбеляза, че в някои страни в Европа изобщо няма търговска надценка върху насъщния, а в други тя е до 5 на сто. „Разбирате ли колко сме далече от реалния, истинския пазар”, попита председателят на асоциацията на хлебопроизводителите и сладкарите.
Хлебопроизводителите подкрепят и идеята на месо- и млекопреработвателите да се намали ставката за ДДС при основните хранителни стоки от 20 на 10 на сто.


Подобни публикации