31

яну

ribbon

С ACTA ще ни ровят пощите и дори телефоните

Публикувано в: България;
От: pointburgas

“С това споразумение доставчиците на интернет ще са задължени да ровят в пощата ни. Ако те не се ровят, ако не следят какво ползваме и сваляме, те ще носят солидарна отговорност с нас за нарушения на авторското право и сродните права – за помагачество и съучастничество”.

Това заяви пред Би Ти Ви блогърът Константин Павлов-Комитата,по повод подписаното от България международно споразумение ACTA – Anti-Counterfeiting Trade Agreement. То цели да установи единни норми за защита на авторското право както за физически, така и за дигитални продукти или услуги. На практика то размива разликата между фалшифицирането на стоки и споделянето на файлове в интернет и разширява обхвата на дейностите, смятани за пиратство и преследвани от закона.
Пред Би Ти Ви блогърът коментира, че споразумението позволява на властите на границата да могат да проверяват цялата ни техника, включително телефоните, за да установят дали нещо не е със защитени авторски права.
Ако бъде прието това споразумението, то ще ограничи правата ни на потребители, че може да бъдем следени и да нямаме никакво лично пространство в глобалната мрежа.
Константин Павлов допълни, че ако теглим филми или музика, попадаме под съдебна отговорност, а сайтът, върху който сме ги публикували, може да бъде спрян или поне санкциониран.
“Увеличават се наказанията, избягват се съдебните процедури, много от правата ни ще бъдат нарушени, ако ви обвинят в нещо, ще трябва вие да доказват, че не сте виновен”, допълни блогърът Константин Павлов.
От Би Ти Ви съобщиха, че началникът на отдел “Компютърни престъпления” в ГДБОП Явор Колев е отказал да коментира пред тях темата. Цитираха обаче отговор, получен от пресцентъра на МВР, според който подписването на това търговско споразумение не се променя законодателството в България, така че няма място за притеснения.
Юристът Емил Георгиев пък заяви, че е абсурдно и наивно да се мисли, че промени няма да се състоят.
“Напротив, АСТА означава една много сериозна промяна, като на първо място имаме една много широка наказателноправна отговорност, която до този момент липсваше в българското законодателство. Промяната ще е в това, че всеки, който бъде уличен в такова престъпление, го грози опасността да влезе в затвора”, поясни Емил Георгиев пред медията.
Той напомни, че това споразумение ще влезе в сила в България, след като бъде ратифицирано от Европарламента, а след това и от Народното събрание.
Юристът посъветва депутатите внимателно да го прочетат, преди да го гласуват.


Подобни публикации