14

окт

ribbon

С 1 килограм тротил взривили колата на Сашо Диков

Журналистът не бил получавал заплахи за живота си

Публикувано в: България;
От: pointburgas

По няколко версии работи полицията заради взривената кола, собственост на телевизия Канал 3 и използвана от журналиста Сашо Диков. По случая е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител, съобщи БНР.
Лекият автомобил марка “Форд Фокус”, управляван също от дъщерята на Диков, беше взривен през изминалата нощ около 22 часа пред блок 259 в столичния квартал “Гоце Делчев”.

Количеството на взрива е около 1 килограм. Пострадали при инцидента няма. Взривното устройство е било поставено под предната лява част на лекия автомобил. Колата е почти унищожена, а апартаментите в съседните кооперации са с изпочупени стъкла.

Разследващите казват, че е рано за версии, но неофициално говорят, че бомбата е поставена с цел предизвикване на общественото внимание или заради лични проблеми на журналиста.

Изпълняващият длъжността вътрешен министър Веселин Вучков съобщи в интервю за “Хоризонт”, че предположенията са за около килограм тротилов еквивалент на взривното вещество. Мотивът все още не може да бъде установен категорично, може би около един килограм. Точният вид и количество сега предстои днес до няколко часа да се установи. Доколкото разбрахме, той и неговата дъщеря са ползвали автомобила. Знам, че най-важно е да се разкрият извършителите на подобни актове. Все пак мисля, че е много важно да кажем, че трябва решително да осъдим подобни прояви, престъпни прояви, независимо от това журналистът каква позиция заема, какви тези защитава, каза Вучков. Той коментира и приликите с взрива пред вестник “Галерия” през февруари, когато също на посещение бяха няколко еврокомисари. Веднага се навява подобна аналогия, имаше подобни случки преди няколко месеца. Всички знаем за това. По един от тези актове има задържано лице, но все пак необходими са няколко часа и дни, за да имаме малко по-реална представа за случилото се, каза още Вучков.

Взривената кола била паркирана до жилищния блок, където Сашо Диков живее. Самият той уточни, че до момента не е получавал заплахи. Взривиха ми колата просто преди 15-ина минути. Някой сложил бомба пред предната лява гума. Аз бях горе, тъй като живея на един от последните етажи. Просто се чу адски гръм някъде след 10 часа. На мен нищо ми няма. Казвам го, колкото и може би невероятно да звучи – абсолютно никакви заплахи от никого не съм получавал, каза Диков непосредствено след взрива. Журналистът няма за себе си обяснение за причините за поставения взрив. Смята, че най-вероятно взривът е поставен, за да се дискредитира държавата по време на посещението на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. Единственото ми обяснение е, че може би има някаква връзка с посещението тук на босовете на Европейската народна партия и за да се злепостави правителството и управляващите чрез тая бомба. Това ми е някакси наивното обяснение и някакси безопасното за мен обяснение. Не съм получавал заплахи, не са ме плашили, някой решил ли е, как ще се опазиш? Кой се опази? Дали Георги Илиев или Илия Павлов, или Димата Руснака, каза Диков.

Старши-комисар Валери Йорданов уточни, че в момента МВР издирва хората, които са поставили бомбата. Той отказа да потвърди информацията за един килограм тротил, поставен под автомобила. Според него за взривяване с подобна цел такова количество не е нужно. Самият Сашо Диков е казал, че няма притеснения, не е бил заплашван. Преди това все още е рано за някакви така по-категорични заключения или пък за извеждане на водещи версии. Един взрив, който е насочен по-скоро, не бих казал и за сплашване, по-скоро за привличане на обществен интерес, не е необходимо такова голямо количество, обясни Йорданов.

Това е поредното посегателство срещу представител на медиите у нас. На десети февруари бомба взриви редакцията на вестник “Галерия” в самия център на София. Ð’ началото на 2010 г. пък в София застреляха бившият радиоводещ Боби Цанков. Две години преди това до хотел “Плиска” беше убит писателят Георги Стоев.

Франс прес съобщава за експлозията, като изтъква, че тя е била насочена срещу журналист, критичен към българското правителство. Агенцията посочва съвпадението на инцидента с посещението у нас на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и на още трима европейски комисари. Подобна експлозия разтърси редакцията на вестник “Галерия” през февруари, когато на посещение в България бяха четирима еврокомисари, посочва Франс прес.


Подобни публикации