15

яну

ribbon

Съмнения за шап и в Резово

Публикувано в: България;
От: pointburgas

След появата на шап в бургаското село Кости, ветеринари забелязаха клинични признаци на заболяването и при животни, отглеждани свободно, в село Резово, което се намира точно на границата с Турция. Става дума за 90 крави, 70 овце и кози и 30 свине, които са се разхождали свободно, заедно със стадо от 21 бивола, дошли на българската територия от турска страна, съобщи генералният директор на Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) д-р Йордан Войнов.

При животните са се появили признаци, характерни за вируса на шапа. Става дума за лигавене и поява на авти в устната кухина. Животните са домашни, на жителите на село Резово, но се отглеждат свободно. Първите взети проби от тези животни са били отрицателни. Но заради появата на симптомите може да се правят заключения, че инфекцията навлиза току-що, обясни Войнов. От животните са взети допълнителни проби, които са изпратени в София и в понеделник ще станат ясни резултатите.

Експерти от Европейската комисия ще пристигнат у нас в понеделник и ще се запознаят на място със ситуацията. Има готовност в рамките на една седмица да бъдат подготвени протоколите и по-следващата – да има готовност за изплащане на обезщетенията на стопаните с убити животни заради шапа.

Ловът в Бургаско и другите шест области с ограничителен режим заради шапа е забранен. Поради тази причина дивечовъдните стопанства трупат сериозни финансови загуби, понеже по това време на годината се развива ловен туризъм.


Подобни публикации