12

юли

ribbon

Съдии скочиха срещу ВСС заради уволнението на Мирослава Тодорова

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Съдии от три столични съдилища и от Върховния касационен съд смятат да отложат делата си и да се съберат на протест в петък пред сградата на ВСС заради уволнението на председателя на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова. С безпрецедентно остър тон те обвиняват кадровия орган на магистратурата в изпълнение на политическа поръчка, съобщи Mediapool.

“Решението Висшия съдебен съвет (ВСС) да уволни Мирослава Тодорова е не само поредната проява на дефектната и непредсказуема дейност на този орган, то е еманация на зависимостта на ВСС от конюнктурни интереси и последователна проява на безпринципност и двоен стандарт”, се казва в отворено писмо, подписано от “съдии от Софийския районен съд, Софийския градски съд, Софийския апелативен съд и Върховния касационен съд”.

С призив за протест от 10 часа пред сградата на ВСС те заявяват, че решението на съвета “минава всяка граница на търпимост“.

“Мирослава Тодорова е единственият съдия в съдебната система, която е уволнена за три просрочени съдебни акта. Известно е, че колегата Тодорова е генератор на настоятелните искания на редовите съдии за действителна реформа на съдебната власт, че тя олицетворява борбата за промяна, че е открит критик на порочните практики на ВСС, злепоставящи всички почтени и честни магистрати, че отстоява независимостта на съдебната власт от недопустимите посегателства на изпълнителната власт. Известно е, че е честен и достоен човек и че проявява общопризнат и изключителен професионализъм в съдийските си задължения”, се казва в призива.
Според съдиите ВСС е лишил съдебната система от качествен съдия с високи нравствени качества, “като за пореден път не спази закона и изопачи действителността”.
“Няма съмнение, че днешното решение не е легитимно. Има основателни съмнения обаче, че то е изпълнение на политическа поръчка. Целите й са прозрачни: всякакви опити за промяна на статуквото да се унищожат в зародиш. Съдия Тодорова, която е председател на Съюза на съдиите в България и която оглавява активната дейност на редовите съдии да изберат нов качествен ВСС, въпреки законовите пречки за това, която се изправи лично срещу министъра на вътрешните работи, стана жертва на най-брутална политическа разправа”, заявяват магистратите.
“С това никой съдия не може де се примири. Повече не можем да понасяме срама заради уронващите престижа на съдебната власт действия на малцина. Ние не искаме да се срамуваме от професията си, нито считаме, че е редно да понасяме отъждествяването ни с онези, които я злепоставят. Неведнъж сме изразявали открито своята позиция по актуалните проблеми на съдебната власт в писма и декларации. ВСС нито веднъж не показа, че има желания да чуе гласа на съдиите и да води равнопоставен диалог. Време е да я демонстрираме безкомпромисно”, се заявява още в писмото.

Протестът си по повод решението на ВСС изразяват и единадесет младши съдии от цялата страна, които излязоха с отворено писмо в защита на уволнения магистрат. Те изразяват възмущението си от “репресията”, която се упражнява върху нея. Младшите съдии са нейни бивши студенти от Националния институт на правосъдието. Магистратите остро критикуват непрозрачните дисциплинарни процедури на ВСС.

“Ние познаваме съдия Тодорова като преподавател в НИП и за нас тя е символ на истинския съдия – със задълбочени правни познания, с твърд характер, неподдаващ се на каквото и да било влияние, тя възпитаваше у нас независимост, човечност и постоянен стремеж към професионално усъвършенстване. По времето, когато беше преподавател, тя продължаваше да разглежда и започнатите от нея дела, за да не се налага колегите й от градския съд да ги започват отново”, се казва в отвореното писмо.
“За нас е очевиден стремежът съдия Тодорова да бъде охулена и злепоставена в очите на обществото, така че хората, които не я познават да не вярват на думите й. Подобно поведение на управляващия съдебната система орган ни кара дълбоко да се замислим, дали има бъдеще за нас в тази система”, коментират младите съдии и призовават всички колеги, които споделят тази позиция да ги подкрепят.
В същия тон е и позицията на Българския хелзинкски комитет, който обвинява ВСС в изпълнение на политическа поръчка.
“ВСС изпълнява тази политическа поръчка в края на мандата си, когато много от неговите членове си търсят други постове и няма от кого другиго да ги получат освен от министъра на вътрешните работи. Трябва да сме наясно – Мирослава Тодрова е председател на най-голямата съдийска организация в България. Това е удар не просто върху нея. Това е показно на управляващите, една акция, която цели сплашване на представителите на съдебната власт”, коментира председателят на БХК Красимир Кънев.
Той допълни, че БХК ще даде сериозен отпор като изпрати писма до редица международни организации, навсякъде, където имаме влияние и възможности да го направи. Призоваваме неправителствените организации, професионалните организации на юристите да вземат отношение, защото това е безпрецедентно у нас, коментира Кънев.


Подобни публикации