22

юни

ribbon

Руснаците чакат мерки срещу изрисувалите паметника

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Русия се надява, че българските власти “най-накрая” ще приемат мерки за недопускане на гавра с паметта на съветските воини, “паднали за освобождението на България и Европа”, и че виновните ще бъдат изобличени. Това се казва в официално изявление на МВнР на Руската Федерация.

Външното министерство на Русия изрази съжаление във връзка с “непрекъсващите актове на вандализъм” срещу Паметника на Съветската армия в София и “опитите на отделни политически сили” да издействат демонтирането му, информира БНР.

Руските дипломати окачествяват изрисуването на съветските войници от барелефа в костюми на приказни герои като “поредния въпиющ инцидент”. Министерството изразява убеждението, че подобни “изстъпления” не отразяват “настроението на широките слоеве на българския народ”, свързан с вековна дружба с Русия.

По този повод вчера от руското посолство в София разпространиха съобщение до медиите. По думите им, това е възмутителен акт на вандализъм. Поругаването на паметта на войните, освободили България и Европа от фашизма, бе извършено с особен цинизъм, който няма прецедент в други европейски страни, където съществуват подобни монументи, се казва още в писмото на посолството.


Подобни публикации