17

ное

ribbon

Ройтерс: Все по-трудно България убеждава Брюксел, че може да наложи върховенството на закона

Ако не покаже резултати, България може да загуби 11 милиарда евро от еврофондове до 2013 г.

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Бившият министър на отбраната на България бе оправдан днес от съда по обвиненията за злоупотреба с власт, с което продължи осуетяването опитите на правителството да покаже, че може да сложи край на беззаконието в най-корумпираната страна в Европейския съюз, пише „Ройтерс”, цитирана от информационна агенция КРОСС.

Обвинителите твърдяха, че Цонев е ощетил България с 8 милиона лева (5,53 милиона евро) чрез сключването на сделки за военна техника през 2009 година и поискаха лишаване от свобода за 4,5 години.

Цонев, който отрече обвиненията в злоупотреба, заяви, че е доволен от решението на съда.

Заседанието на Софийския градски съд дойде две седмици, след като друг съд издаде оправдателни присъди на двама бизнесмени по обвинения за създаване и управление на престъпни организации. Правителството обвини мудната съдебна система в подкопаване на опитите му да се справи с корупцията. Съдиите и адвокатите на свой ред хвърлят вината върху прокурорите и полицията заради недостатъчните разследвания и неспособността им да съберат доказателства, които да издържат в съда.

Днешната присъда прави все по-трудно за дясно-центристкото правителство на България да убеди Брюксел, че може да наложи върховенството на закона и по този начин да избегне нови финансови наказания, както и отлагането на членството на страната в Шенгенската безвизова зона.

Правителството на Бойко Борисов увеличи усилията си за справяне с корупцията и организираната престъпност, откакто дойде на власт през юли 2009 г., и убеди Брюксел да размрази стотиците милиони евро, които ЕС спря през 2008 г. поради опасения от корупция.

Но ЕС, който ще оценява напредъка на България през юли, заяви, че иска да види осъдителни присъди, за да повярва, че страната е сериозна в борбата срещу корупцията. Ако не покаже резултати, България може да загуби 11 милиарда евро от еврофондове до 2013 г.

Дипломатите на ЕС заявиха, че Брюксел трябва да реши дали да включи България и съседна Румъния в Шенгенската зона едва след докладите на ЕС. София и Букурещ се надяват да се присъединят към безвизовата зона през март. Борисов каза във вторник, че е загрижен от липсата на осъдителни присъди, която може да окаже много силно негативно влияние върху доклада.

Прокурорите по делото срещу бившия министър на отбраната заявиха, че ще обжалват присъдата.


Подобни публикации