7

дек

ribbon

Работодателите в Бургас не очакват нищо добро

Всеки седми българин е готов емигрант

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Една пета от работодателите у нас очакват, че ще увеличат броя на служителите в своите предприятия през първото тримесечие на 2011 г. Други 15 % обаче ще съкращават работници. 65 на сто не очакват никаква промяна. Всеки седми българин иска да емигрира от страната в търсене на по-добра работа.

Това сочи най-новото изследване за тенденциите в пазара на труда у нас на международната компания “Менпауър”, цитирано от Vsekiden. Това на практика означава скромен растеж от 4 %.
Проучването е направено сред 757 работодатели само в 5 района на страната, при това най-развитите – София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе.

Най-големи оптимисти са работодателите в Пловдив (+9) и София (+8), златната среда “хваща” Варна (+4). В Бургас и Русе обаче не очакват нищо добро да им се случи в първите три месеца на следващата година – съответно -4 и -3.
Добри са прогнозите за развитие пред сектор “Производство” (+16), с уточнението, че става дума основно за леката и хранително-вкусовата промишленост. Оптимисти са и в областта на финансовите и бизнес услуги (+14) и търговията на едро и дребно (+11). Най-мрачна е перспективата пред сектор “Строителство” (-12) и “Ресторанти и хотели” (-9).
По оптимизъм изпреварваме страни като Гърция (-15), Чехия (-5) и Румъния (-2), дори Словения (+2) и Унгария (+1) и се нареждаме на едно ниво с Полша (+5) и Белгия.


Подобни публикации