6

апр

ribbon

Пчелите измират и в България

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Пчелните семейства в България изчезват, предупредиха специалисти. Причините, според тях, са нарушеното екологично равновесие, замърсяванията и индустриализацията. От Националния браншови съюз обаче обвиняват и в безхаберие Министерството на земеделието и храните.

Десетки хиляди пчелни семейства загиват годишно от глад, от болести и зарази, от замърсявания и отравяния. Това не вещае нищо добро за човешката цивилизация, смятат специалистите, защото пчелите са най-чувствителни и първи реагират на това, което ще последва за екологията и човека, каза професор Янаки Караджов пред БНР.

“Пчелите умират и ще измрат тотално, затова, защото за тях няма условия да живеят. Те първи го разбират, защото са хиляда пъти по-чувствителни от нас хората.

Много са причините за смъртта на пчелите, но сред водещите фактори е бруталната човешка намеса в природата. И все пак живеем в модерен индустриализиран свят. И колкото и да не ни се иска, не можем да избягаме от постиженията и несъвършенствата на цивилизацията.”, подчерта Караджов.


Подобни публикации