20

мар

ribbon

Пролетта дойде, минаваме час напред

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Астрономическата пролет настъпи у нас тази сутрин в 7:14 часа, съобщиха от НИМХ. В 07:14 часа Слънцето, при своето видимо движение по еклиптиката, пресече пролетната равноденствена точка и от южната небесна полусфера премина в северната.

Астрономически тя започва с пролетното равноденствие – около 21 март в Северното полукълбо и около 23 септември – в Южното, и завършва с лятното слънцестоене – около 21 юни в Северното полукълбо и 21 декември – в Южното полукълбо.
По света е възприетата календарна система, основаваща се на Ñ‚. нар. “Григориански календар”. Според календара по определен начин се редуват обикновени години по 365 дни и високосни по 366 дни, в които допълнителният 29 февруари компенсира натрупаната разлика. Това е направено за удобство, но е и причината датата на пролетното равноденствие да е различна всяка година – между 20 март, 21 или 22 март за Северното полукълбо.
Календарната дата зависи от това, колко години са минали от последната високосна.
Тази събота срещу неделя, последните на март, на 25-ти, в 3 часа през нощта ще преместим и часовниците си с един час напред.
През пролетта дните започват да стават по-дълги от нощта, температурите се повишават, а природата се връща към активен живот.


Подобни публикации