10

юли

ribbon

Проверяват олиото във фритюрниците на капанчетата

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Тръгват масови проверки по заведенията дали спазват правилата за смяната на мазнината, с която готвят, и не използват старо олио, съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Инспекциите ще се правят от звената на Българската агенция по безопасност на храните. Масово заведенията нарушават правилата и използват едно и също олио многократно, заяви министърът. Инспекторите ще проверяват дали мазнината се сменя всекидневно и дали не се прилага една и съща за различни продукти. Особено това ще важи за заведенията по морските курорти.

Използването на стара мазнина застрашава здравето на хората и води до стомашни проблеми, обясни агроминистърът. Недопустимо е с една мазнина да се пържи риба и после със същата – картофи. Трябва да има отделни съдове. Знаем, че използването на една и съща мазнина води до спестяване на разходи на собствениците на ресторантите, но здравето на хората е по-важно, заяви Найденов.

По думите му при проверките ще се следят дневниците на заведенията, в които по правило трябва да се вписва смяната на олиото. Използването на стара мазнина е рискова точка и сме подали да бъде проверена от Центъра за изследване на риска, каза още министър Найденов.


Подобни публикации