15

яну

ribbon

Приходите от еврофондовете в застой от 5 месеца

Няма качествени проекти за усвояване на европарите

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Приходите от текущи и капиталови трансфери са в застой за пети пореден месец и намаляват спрямо юли, пише Investor.bg на база данни на БНБ.
За 12-те месеца до ноември 2010 г. безвъзмездните приходи на държавата (основно от членството в ЕС) са 1,39 млрд. евро, а разходите – 591 млн. евро (основно членският ни внос в ЕС, възлизащ годишно на 380 млн. евро), или нетен ефект от 802 млн. евро.

През 12-те месеца до ноември 2009 г. нетният ефект от еврочленството ни беше за 568,3 млн. евро и оттогава има увеличение с 233,7 млн. евро.

Потенциалът за ръст в усвояването на еврофондовете чрез магистрала „Тракия“, столичното метро, магистрала „Люлин“ и Дунав мост II явно е изчерпан. Широко известните лотове от 2 до 4 на магистрала „Тракия“ струват общо 245 млн. евро, от които ЕС ще осигури 200 млн. евро. Усвояването на тези пари ще бъдат разпръснато в над 20 месеца.

Капка в морето на общия фон са и приходите от еврофондовете за магистрала „Люлин“, които са общо около 110 млн. евро при обща стойност на проекта от 150 млн. евро, разпределени в пет години.

За земеделската 2010-2011 г. евросубсидията на площ е 18 лв./дка, което разпределено върху около 30 млн. дка, формира приходи от 540 млн. лв., или 276 млн. евро за България.

Положението е драматично в пътния сектор, твърди министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев в началото на 2010 г. Той посочи, че в тази връзка е изработен „екшън план“ и по него до края на януари трябва за стартират процедурите по общо 7 лота по пътни проекти.

Шансовете за увеличение на усвояваните средства са в 4-те лота на магистрала „Струма“ и 2-та на магистрала „Марица“, които би следвало да бъдат строени с евросредства, както и в разширението на първия метродиаметър в столицата до Летище София и Младост 4 и в разширението на втория лъч на метрото от кв. Лозенец до кв. Хладилника.

В края на 2010 г. Главболгарстрой спечели търг за разширение на южната дъга на Околовръстен път в София (от Симеоновско шосе, през Бистришко шосе до Младост 4) срещу сумата от 19 млн. лв. Сумата няма да доведе до количествено увеличение в размера на усвояваните средства.

По-голям ефект ще донесе рехабилитацията на железопътната линия Пловдив – Бургас, която ще струва 162 млн. евро и ще се финансира по еврофондовете. За изпълнител бе избран консорциумът „Джи Си Еф – Ск 13 – Трейс рейлинфра”.

Липсата на качествени и подготвени инфраструктурни проекти се сочи от анализаторите като основен проблем пред усвояването на евросредства.


Подобни публикации