10

яну

ribbon

Природолюбители ще преброят зимуващите птици у нас

Публикувано в: България;
От: pointburgas

За 23-ри пореден път Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) организира преброяване на зимуващите водолюбиви птици у нас. Над 200 служители и доброволци на БДЗП и участващите партньори, обединяват усилията си в повече от 40 екипа. Те ще посетят почти всички водоеми в страната от 11 до 13 януари 2013 г. В същия период ще бъдат преброени птиците и в повечето европейски страни.

В България ще бъдат обхванати над 200 територии, включващи Дунавското и Черноморското крайбрежие, и всички водоеми във вътрешността на страната, където зимуват водолюбивите птици. Участниците ще проследят броя, вида и разпространението на птиците.
“Целта на преброяването е да събере точна информация, която да послужи за оценка на промените в състоянието на популациите на наблюдаваните видове птици. То е показател за промените в средата, която обитават птиците и хората”, коментира Йордан Христов от БДЗП, национален координатор на преброяването.
Резултатите от наблюденията за предходни години показват, че значително по-малко са птиците, които зимуват у нас в сравнение с началото на отчитане на техния брой. Така например през 1997 г. са регистрирани общо над 703 хиляди индивида водолюбиви птици в цялата страна, а през зимата на 2012 г. бяха регистрирани едва 274 хиляди.
Наблюденията за определени видове показват, че те предпочитат да зимуват далече на север от нашата страна, където температурите са по-ниски и благоприятни за тяхното съществуване.
Очакванията ни за предстоящото броене тази година са за повече птици от миналата година. Предварителната информация показва, че към момента в страната ни зимуват около 20 000 от световно застрашените червеногуши гъски, което е значително повече от регистрираните 800 индивида през зимата на 2012 г.

 

снимка Даниел Митев/БЗДП


Подобни публикации