6

яну

ribbon

Прабългарски “металисти” от Казан искат да пеят на Евровизия за България

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Въпреки че все още не са обявени критериите за избор на българския представител на тазгодишното издание на Международния песенен конкурс Евровизия, не са малко кандидатите, които вече са изразили желание да представят страната ни на престижния форум.

Някои от тях са доста екзотични като фолк метъл групата на волжски българи от далечния руски град Казан. Младите музиканти от формацията “Барадж”, които определят себе си като “българска фолк рок група” и изпълняват песните си на наречие, близко до езика на прабългарите, са изпратили до националната медия записи на свои изпълнения на живо.

“В България работят много талантливи певци и състави и знаем, че ще е много трудно да бъдем допуснати до участие, но въпреки това решихме да опитаме” – казва основателят на групата Александър Филипенко.

“Някои хора наричат езика, на който пеем, татарски, но в действителност той е прабългарски”, споделя още Филипенко и припомня, че българската публика вече е чувала няколко фрази на същия език в хитовото парче на Румънеца и Енчев отпреди няколко години “Шатрата”.

Група “Барадж” е основана през 2004 година в 1000 – летния град Елабуга. Ð’ музиката си съчетават елементи от фолклора, древнобългарски мотиви, красив  “булгарски” и руски вокал с мощен метъл.


Подобни публикации