14

фев

ribbon

По-малко руски туристи заради тероризма

Мерките за сигурност тормозят пътниците, цените на билетите скачат

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Засилените мерки за сигурност на московските летища могат да доведат до намаляване на туристическите пътувания, включително към България, смятат руски туроператори,предаде БНР.  След атентата в “Домодедово”, при който загинаха 36 души, на входовете във всички московски летища беше въведен тотален контрол. Това създаде нов проблем – огромни опашки и намалена пропускателна способност.

През това най-често използвано за чартърни полети летище ежедневно преминават 65 хиляди души. За да не се трупат тълпи от хора при влизане, пунктовете за контрол би трябвало да са над 100, което обаче е нереално, смятат представители на Домодедово.

Транспортното министерство вече се разпореди лятната чартърна програма да бъде съобразена с пропускателната способност на летищата, което според турорераторите ще доведе до ограничаване на полетите и до тяхното монополизиране от големите компании.
Очаква се и поскъпване на билетите, тъй като мерките за сигурност са свързани с допълнителни разходи.
Пазарът в Москва може да загуби тази година 20-30 % от туристическия трафик, прогнозира ръководителят на транспортния комитет към Асоциацията на руските туроператори Дмитрий Горин, цитиран от в-к “Комерсант”. Според изданието авиокомпания “Сибир” вече е повишила с 30% цените за България за туроператорите това лято, явно прогнозирайки повишено търсене при намален брой полети.


Подобни публикации