26

май

ribbon

По едно дете опитва да се самоубие дневно

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Всеки ден едно българче посяга на живота си. Затова алармира д-р Михаил Околийски – ръководител на направление „Психично здраве“ към Националния център по опазване на общественото здраве.

Семейните скандали и неразбирателството родители – деца най-често водят до желание на детето да се самоубие. “ Най-малкото дете, опитало да сложи край на живота си е било на 8 години, а най-възрастният е бил на 97 години”, обясни още д-р Околийски.

Той препоръча на родителите да дават здравно и сексуално образование на децата си от най-ранна възраст, както и да подготвят хлапетата за евентуалните рискови ситуации в живота. “Тревога буди и фактът, че с опиталите да се самоубият не работят психолози”, обясни още д-р Околийски.

Опитите за самоубийство през последните две години в страната ни са около 1600, като от тях близо половината са успешни. България е с най-висок дял на успешните опити за самоубийство в Европа, като броят на опитите – най-често сред младите хора, нарастват.

За всеки четвърти българин има голям риск занапред да развие някакво психично заболяване, каза още д-р Околийски и поясни, че това се дължи основно на ежедневния стрес.


Подобни публикации